This is Photoshop's version of Lorem Ipsn gravida nibh vel velit auctor aliquet.Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auci elit consequat ipsutis sem nibh id elit. quis bibendum auci elit.

Instagram feed

+ 01145928421 [email protected]

Το πρόγραμμα Mare Cyprium 

Το πρόγραμμα Mare Cyprium είναι ένα διετές έργο (2021-2023) που υλοποιείται από το Εργαστήριο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΕΡΕΝΑΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Honor Frost (HFF).

Από την ίδρυσή του το 2011, το ΕΡΕΝΑΕ εφαρμόζει πολυάριθμες ψηφιακές τεχνικές για την τεκμηρίωση, τη μελέτη και τη διάδοση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η κεντρική ιδέα του προγράμματος Mare Cyprium είναι η δημιουργία εφαρμογών στο διαδίκτυο που θα ενσωματώνουν τα υπάρχοντα ψηφιακά δεδομένα και τα αποτελέσματα των ερευνών, με σκοπό την προώθηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Οι ψηφιακές εφαρμογές (ΨΕ) απευθύνονται σε ένα ευρέος φάσματος κοινό, αποσκοπώντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα που αφορούν τον ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο και τη ναυτική παράδοση της Κύπρου.

Μέσω των ψηφιακών εφαρμογών, παρουσιάζονται ποικίλα θέματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

Διεπιστημονικές προσεγγίσεις, διαδικασίες, τεχνολογίες και μέθοδοι υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας.

Προστασία και διατήρηση της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αρχαία και παραδοσιακά σκάφη και ναυπηγική.

Λιμάνια, θαλάσσιο εμπόριο και ναυτιλιακή οικονομία του παρελθόντος.

Τα ψηφιακά μέσα θα χρησιμοποιηθούν για τη μετάδοση πληροφοριών και γνώσεων που αφορούν διάφορες θεματικές, όπως παραδοσιακά σκάφη, ναυάγια και λιμάνια, μέσω των ακόλουθων περιπτωσιολογικών μελετών:

Το Ναυάγιο Νησιά

Πρόκειται για ναυάγιο της Οθωμανικής περιόδου που εντοπίστηκε στη θέση Νησιά Παραλιμνίου, (κόλπος Αμμοχώστου), σε βάθος 28 μέτρων. Μέχρι σήμερα, αποτελεί το μόνο γνωστό ναυάγιο αυτής της περιόδου στην Κύπρο και ένα από τα λίγα στην Ανατολική Μεσόγειο που ερευνώνται ανασκαφικά.

Το λιμάνι της Αμαθούντας

Το βυθισμένο λιμάνι της Αμαθούντας, το οποίο χρονολογείται στις αρχές της Ελληνιστικής περιόδου (τέλη 4ου αιώνα π.Χ.), είναι από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ξύλινη μηχανότρατα ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Το σκάφος ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, μήκους 24 μέτρων, ήταν ένα από τα τελευταία παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη της Κύπρου. Κατασκευάστηκε στην Κρήτη το 1950 και ανήκει στον τύπο του Καραβόσκαρου. Χρησιμοποιήθηκε ως μηχανότρατα μέχρι το 2004, οπότε αποσύρθηκε σύμφωνα με την Αλιευτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυπριακά αλιευτικά σκάφη

Το ΕΡΕΝΑΕ έχει καταγράψει έξι ξύλινα αλιευτικά σκάφη της Κύπρου, τα οποία αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των ακόλουθων τύπων σκαφών: Μπότης, Λίμπερτυ, Τρεχαντήρα και Πασσάρα.

ΚΑΡΑΒΟΙ: Τα ναυτικά ακιδογραφήματα των μεσαιωνικών μνημείων της Κύπρου

Στο πλαίσιο του έργου ΚΑΡΑΒΟΙ, καταγράφηκαν 233 ακιδογραφήματα πλοίων σε 44 διαφορετικά μνημεία στο νησί (κατά κύριο λόγο εκκλησίες), τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα, σε μια προσπάθεια μελέτης του θαλάσσιου πολιτιστικού τοπίου της μεσαιωνικής και μεταμεσαιωνικής Κύπρου.

Πρόοδος υλοποίησης των ψηφιακών εφαρμογών

Ναυάγιο Νησιά 0
Λιμάνι της Αμαθούντας 0
Ξύλινη μηχανότρατα ΆΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 0
Κυπριακά αλιευτικά σκάφη 0
ΚΑΡΑΒΟΙ: Τα ναυτικά ακιδογραφήματα των μεσαιωνικών μνημείων της Κύπρου 0

Ερευνητική Ομάδα

Δρ. Στέλλα Δεμέστιχα

Συντονίστρια Έργου

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Διευθύντρια του ΕΡΕΝΑΕ

Dr. Massimiliano Secci

Κύριος Ερευνητής Έργου

Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ειρήνη Κατσούρη

Ειδική Επιστήμονας Έρευνας, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Συνεργάτες:
Nautical Archaeology Society (NAS)
Το έργο χρηματοδοτείται από:
Ίδρυμα Honor Frost (The Honor Frost Foundation)